Carins blogg

Carins blogg

Sommaren är över.

Om och med mig och mina djurPosted by Carin Lyrholm Sun, October 22, 2017 22:18:09

Det var ett tag sedan och mycket har hänt.

Nu vet jag t.ex. hur lätt det kan börja brinna. Jag hade gäster och vi var ute på tomten och gullade med valparna. Rätt som det var började brandvarnaren att tjuta och när jag sprang in möttes jag av en stickande, tjock rök. Jag hade ställt valparnas nydiskade matbar på spisen och där var en platta påslagen av någon anledning. Plastskålen brann ordentligt och var rätt svår att släcka. Den hade smält över hela spisen och sörjan brann ett bra tag innan jag lyckades kväva den med en stor kastrull.

Nåja, ingenting hände och efter att ha vädrat ut hela huset i flera timmar var allt bara ett minne blott. Men tänk om valparna hade varit inne och jag hade åkt iväg för att handla....

Valparna är nu levererade. En av hanvalparna fick byta ägare redan innan leverans. Han skulle till en familj i Norge som ville tävla, ställa ut etc men då jag ännu inte kände båda testiklarna när han var 7,5 veckor så övertalade jag dem att hoppa av och ställa sig på lista hos kennel Cichla i stället. De har just parat sin gulliga Ruth med den vackra Xanthe på Åland. Ultraljud visar att valpar väntas smiley

I stället ringde jag till en av de hanvalpköpare som jag fick ringa återbud till när valparna inte räckte. De hade inte köpt någon ännu och kunde mycket väl tänka sig lille Indiana Jones, även om han blev krypt som vuxen. Han och två till stannar i Sverige medan tre stycken flyttade utomlands. En till Finland, en till Holland och så Ivory...

Ivory Black skulle åka till Sydafrika men eftersom de inte tar in valpar före 10 veckors ålder så bodde hon kvar här i två extra veckor. Vilken liten gullunge. Så fort de andra valparna hade lämnat hemmet så ändrade hon karaktär och blev liksom lite vuxen. Hon gick så fint i koppel, åkte bil utan problem, var med på jobbet o.s.v. Nästan så jag fick separationsångest när hon skulle åka men det sista hon gjorde var att bita av nätkabeln till TV-boxen så det gick bra att skiljas från henne ändå smiley


Så var det dags och jag åkte till ScandiPet i Vallentuna och lämnade henne. Dagen efter skulle hon åka med Debbie, som äger ScandiPet, till Arlanda och sedan vidare till Kapstaden.
Gissa om jag grät floder, av lättnad, när jag fick mailet från den nya ägaren i Sydafrika som berättade hur nöjd hon var över den glada lilla valpen som skuttade ut på flygplatsen och pussade dem alla.

En av de sista brittsommardagarna klippte jag gräset för sista gången i år och städade bort valphagen, tunnel, bollhav och alla leksaker.

Mina vänner Annica och Monica Lundqvist på Antefa’s kennel har fått Hamiltonplaketten. Den delades ut under pompa och ståt på Clarion hotell i Stockholm och jag fick äran att följa med. Det var väldans trevligt med god mat och härligt hotellrum med en enastående frukost. Jag är så glad över att jag fick hänga på för det kommer ju inte att hända igen under min livstid att jag får chansen. Tack tjejer, ni är underbara.

Nu har jag sålt alla mina fåglar och gjort mig av med burar och allt. Det känns lite sorgligt och tomt men hemmet blev med ens renare och lättare att sköta. Min fågel-era är förbi.

Jag har också hunnit med att döma en inoffare på Gotland. Några riktigt bra hundar hittade jag till mina finaler men jag hade också en del övergödda hundar som inte kunde röra sig bra p.g.a. detta samt några som, trots att jag bad handlern/ägaren att ändra sin handling inte gjorde det. Det gällde t.ex. några Retriever som hela tiden matades med köttbullar så att hundarna stötte och stötte med näsan in i handlernas händer, så kraftigt att det blev svårt att bilda sig en uppfattning om hunden. Jag hade också spaniels där handlern envisades med att hålla ett järngrepp om hundens hela nosparti samt försöka gömma svansen med den andra. Men öhhhh …. Kuperingsförbudet infördes någon gång på 80-talet. Är det inte dags att vi börjar inse att alla våra hundar (nästan) föds med lång svans? Så även spaniels. Lite märkligt är det också att man trimmar bort all päls på svansen på cocker när det faktiskt står i standarden att den skall ha fana smiley Små tyska spetsar med hårt trimmade örontoppar hade jag också. Örontopparna lyste vita och hårlösa och förstörde hela uttrycket.
Jag hittade i alla fall några riktiga juveler och den allra vackraste var en ung mopstik med jättefin anatomi som kunde springa och röra sig utan att tappa andan, med harmonisk blick och en lagom kropp utan överdrifter.

Då jag har haft en hel del upptagna helger så har mina fantastiska syskon gemensamt gått igenom våra föräldrars hus; plockat, rensat, kastat, sorterat. Massor har blivit gjort och jag är dem evigt tacksam. Jag har varit där en vända och tagit med mig en del hem och nästa helg åker jag och Carro ned för att hämta upp några skåp som vi skall ha. Det här får ta den tid det tar. Vi har inte bråttom på något vis utan vill att det skall bli så bra det bara kan bli.
Det är jobbigt att förlika sig med att våra föräldrar, som levde tillsammans i nästan 70 år och byggde upp sitt hem med alla dessa minnessaker, som köpte saker de förälskade sig i, samlade föremål som de gillade, inte längre behöver dem. Nu finns de inte längre och ingen annan har dessa minnen. Vi, som finns kvar, har våra egna liv, våra egna saker och minnen. Det är så sorgligt.

So long till nästa gång